Home > Aanraders
kampeertips en aanraders
Kamperen betekent voor velen van ons ultieme vrijheid. Je kan het heel basic aanpakken met alleen een tentje. Of super-de-luxe: met een heerlijke camper op pad, met alle voorzieningen bij hand. Om alvast in de stemming te komen én jouw kampeervakantie nog leuker te maken hebben wij een paar leuke aanraders voor je.
Kampeertip: met salie in je kampvuur heb je geen last van muggen
Heb je tijdens het kamperen last van muggen?
Naast natuurlijk de gebruikelijke anti-muggenspray en een muggenwerende gin-tonic hier en daar doet een beetje salie op je kampvuur ook wonderen.
Salie groeit vaak in het wild dus mocht jij (of je kinderen) je vervelen, zoek en pluk wat salie en ga bultloos door het leven!
kooktip: roerbak met chorizo
Gedroogde chorizo worst is makkelijk om mee te nemen en geeft veel smaak af aan je gerecht zonder aparte kruiden te hoeven gebruiken.
Ingrediënten 4 personen:
- 1 chorizo worst a 225 gr
- 1 ui & 1 grote puntpaprika
- 500 gr sperzieboontjes
- 700 gr aardappelschijfjes of krieltjes
- 75 gr feta
Bereiding:
Snipper de ui en snijd de chorizo worst in plakjes. Verhit een grote (wok)pan en voeg de worst en ui toe (omdat er ook olie vrijkomt uit de worst is boter of olie toevoegen niet nodig). Voeg na 3 minuutjes de aardappeltjes toe en bak deze 15 minuten mee.
Voeg ook de sperziebonen toe en bak al scheppend nogmaals 15 minuten. Snijd de puntpaprika in ringen en bak de laatste 3 minuten mee. Maak het gerecht af met wat feta.
bestemmingstip: De Belgische ardennen
KAMPEERTIP: VUURTJE MAKEN? DORITO CHIPS BRANDEN GOED!
kooktip: chili sin carne
Bijna alle ingrediënten neem je mee in blik en het is makkelijk te maken in 1 pan. Voeg eventueel nog gehakt toe als je een variant mét vlees wil maken.
Ingrediënten 6 personen:
- 400 gr snelkookrijst
- 400 gr bruine bonen
- 400 gr kidney bonen
- 400 gr blokjes tomaat
- 68 gr tomaten puree
- 500 ml tomaten passata
- 300 gr mais
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 limoen
- 125 zure room
- 1 paprikamix, 3 paprika’s
- Peper en zout
- 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel komijn poeder
- Snuf chili poeder
- Olie
Bereiding:
Snijd de paprika’s in kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflookfijn. Fruit het uitje aan in wat olie en als deze glazig is, voeg dan de knoflook toe. Daarna mogen ook de kruiden toegevoegd worden (paprikapoeder, oregano, chili en komijn), fruit dit even mee. Na 1 minuut gaat de tomaten puree erbij. Laat dit 2 minuten op laag vuur staan en voeg dan de paprika toe. Na 5 minuten gaan de blokjes tomaat en passata erbij.
Breng dit op smaak met peper en zout. Laat dit 10 minuten pruttelen. Zet ondertussen de rijst op en kook deze volgens de verpakking. Vervolgens kunnen de mais, bruine bonen en kidneybonen erbij en laat dit op middelhoog vuur staan tot de rijst klaar is, ongeveer 10 minuten. Serveer de chili met rijst, partjes limoen en zure room.
bestemmingstip: De Sallandse Heuvelrug
KAMPEERTIP: ISOLEER MET FLEECE
Ga je kamperen in Nederland of misschien wel nog noordelijker? Dan kunnen de nachten nogal frisjes zijn. Wil je het lekker warm houden? Neem dan een fleece deken mee en vouw deze helemaal rondom je slaapmatje of leg hem op je matras. De fleece isoleert tegen de kou uit de grond.
kooktip: snelle goulashsoep
Een maaltijdsoep is ideaal op de camping en in 1 pan te bereiden. Gebruik eventueel groenten uit blik zoals worteltjes, erwtjes en boontjes om makkelijk mee te nemen
Ingrediënten 4 personen:
- 1 grote ui
- ½ winter peen
- 2 paprika’s
- 2 runderbouillon tabletten
- 1250 ml water
- 1 blikje tomatenpuree
- snuf komijn
- snuf paprikapoeder
- 1 blaadje laurier
- 300 gr aardappel
- klontje boter
- 2 eetlepels bloem
Gehaktballetjes:
- snuf paprikapoeder
- 2 eetlepels paneermeel
- 300 gr rundergehakt
- snuf knoflookpoeder
Bereiding:
Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar in een kom. Vorm er kleine balletjes van en draai deze in je handpalmen rond. Leg ze op een bord en zet apart.
Smelt de boter in een soeppan en fruit hier de gesnipperde ui in. Snijd ook de peen in kleine blokjes en voeg toe aan de ui. Snijd de paprika in dunne reepjes en bak oven kort mee in de pan. Voeg de bloem toe en roer er door heen. Vervolgens ook de tomatenpuree.
Breng het mengsel op smaak met paprikapoeder en komijn. Giet dan het water er bij en laat de bouillonblokjes er in oplossen. Snijd de aardappels in blokjes en voeg samen met de gehaktballetjes en laurier toe aan de soep. Laat nog 10 tot 15 min pruttelen en iets indikken. Lekker met wat brood.