Tempo 100 keuring

Tempo 100 keuring

Ondanks dat u in uw vakantie alle tijd heeft, toch is lekker om wat eerder op uw plaats van bestemming aan te komen. Wanneer u door Duitsland rijdt is er een mogelijkheid om met een snelheid van 100 kilometer per uur met uw caravan/aanhangwagen/vouwwagen te rijden. Deze dient hier echter gekeurd te worden. Er wordt dan gekeken of het voertuig aan de gestelde eisen voldoet.

Deze zogenaamde Tempo 100 ontheffing geldt alleen op de Duitse snelweg en autosnelweg. Op de grote weg buiten de bebouwde kom geldt de normale 80 kilometer per uur.

De Tempo 100 sticker

Indien uw caravan/aanhangwagen/vouwwagen voldoet aan de onderstaande eisen en wij na controle een positief resultaat zien, dan geven wij u een TÜV verklaring. Dit document dient gestempeld en getekend te worden door de Duitse overheid. Dit regelen wij voor u. U ontvangt dan binnen 10 werkdagen de ontheffing per post en u ontvangt een sticker op uw huisadres. Deze sticker dient u zichtbaar op de achterzijde van de caravan/aanhangwagen/vouwwagen (voorkeur linkerbovenhoek) te plakken. Het ontheffingsvel dient u bij het kentekenbewijs van de caravan/aanhangwagen/vouwwagen te bewaren.

Maak hier een afspraak of kom langs.

Afspraak maken voor een Tempo 100 keuring

Wanneer u een afspraak wilt maken voor een Tempo 100 keuring, bel dan naar 0546 – 623015 of vul ons afspraakformulier in. 

Een Tempo 100 keuring kost € 135,- bij Hiddink Caravans & Recreatie.

De Tempo 100 voorwaarden (TÜV Nord)

1.1 Het voertuig dient van een oplooprem voorzien te zijn.
1.2 De gemonteerde banden mogen niet ouder zijn dan 6 jaar.
1.3 De gemonteerde banden moeten voorzien zijn van een juiste snelheidscodering.
1.4 De gemonteerde banden moeten voorzien zijn van een juiste loadindex.
1.5 Het voortuig dient van hydraulische schokdempers voorzien te zijn.
1.6 Het voertuig dient eventueel van een goedgekeurde anti-slingerkoppeling voorzien te zijn.

Indien voldaan wordt aan de voorwaarden 1.1 t/m 1.5 (dus 1.6 niet aanwezig/niet juiste type) dan geldt:

  • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 80% van de ledige massa (of massa rijklaar) van de auto bedragen.
  • Het maximaal beladen aanhangwagengewicht mag ten hoogste 110% van de ledige massa (of massa rijklaar) van de auto bedragen.

Indien voldaan wordt aan de voorwaarden 1.1 t/m 1.6 dan geldt:

  • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 100% van de ledige massa (of massa rijklaar) van de auto bedragen.
  • Het maximaal beladen aanhangwagengewicht mag ten hoogste 120% van de ledige massa (of massa rijklaar) van de auto bedragen.

De voorwaarden zoals deze gesteld worden aan het trekkende voertuig zijn:

2.1 Het trekkende voertuig dient van een antiblokkersysteem (ABS) voorzien te zijn.
2.2 Het trekkende voertuig dient aan de gewichtseisen te voldoen. Hierbij wordt in de 1e instantie gekeken naar de op het kenteken vermelde ledige massa. Indien op het kenteken naast de ledige massa ook een massarijklaar vermeld staat dan geldt deze als norm.